miércoles, 14 de diciembre de 2011

100 anys de la cursa per arribar al Pol Sud: Amundsen


La història de les exploracions polars esta plena d’anècdotes, heroïcitats i relats increïbles. A pesar de que sobre la història de les exploracions hi ha hagut molta crítica per considerar-les exageradament eurocèntriques i no tenir en compte que molts dels suposats territoris “descoberts”  ja eren coneguts per les poblacions autòctones, a pesar també de la crítica postmoderna que sovint es fa aquests relats heroics, no podem oblidar que es tracta d’episodis brillants de la nostra història, de finest hours de la espècie humana, que han mostrat el millor de la nostra existència.

Per mi hi ha dos tipus d’exploracions que sobresurten de la resta, les polars i les espacials. Les exploracions polars corresponen a un món d’aventurers individuals, de mecenatge de les societats geogràfiques, de lluita contra els elements a través de la cartografia, la voluntat i el desig personal de sobresortir. Les exploracions espacials només són uns anys més tard, però ja no són possibles des de la individualitat sinó que es tracta d’enormes projectes nacionals, amb ingents programes tecnològics i financers al darrera que permeten portar a un sol individu el més lluny possible.

Aprofitant que es compleixen 100 anys de la conquesta del pol sud per part del noruec Roal Amundsen, aprofito per fer un breu escrit sobre aquesta extraordinària historia que per mi encarna excel•lentment els valors de la Europa de pre-guerra a principis del segle XX.
Roald Amundsen 1872 - 1928

Roald Amundsen té una llarga història de exploracions polars i navegació. A bord del Gjoa al 1903 va ser el primer en navegar de forma completa el pas del nord-oest. Aquest pas, que connectava l’Oceà Atlàntic amb el Pacífic per el nord del Canadà, havia estat buscat insistentment durant anys amb la idea de que la ruta podria escurçar enormement els temps de navegació de les rutes comercials ja que estalviava circumnavegar el Cap d’Hornos (recordem que el Canal de Panamà no va ser inaugurat fins al 1914). Altres ho havien intentat abans que ell (Parry, Ross o Franklin)  però tots infructuosament.
Ruta que va seguir Amundsen per trobar el pas del Nord-Oest
 Al 1903 Amundsen que patia una fascinació des de petit per els pols aconsegueix navegar el difícil estret que s’obria entre la multitud d’illes del nord del Canadà i la banquisa de gels del nord. Durant aquesta aventura es veu obligat a passar un hivern en companyia dels Inuit els habitants indígenes del nord del Canadà. A diferència d’altres exploradors, Amundsen no menysprea l’ajuda ni l’experiència dels esquimals, experts en sobreviure en condicions extremes. Aquests aprenentatges contribuiran al seu èxit posterior en l’assalt al pol Sud.
El Gjoa navegant entre icebergs.
La fama i els recursos econòmics obtinguts amb el descobriment del pas del nord-oest a bord del Gjoa, permetran al noruec una expedició encara més ambiciosa. La seva primera idea hauria estat ser el primer en arribar al pol nord, però al 1909 rep, desolat, la  notícia de que el nord-americà Robert Peary se li ha avançat en l’arribada al punt més septentrional del planeta. 

Les seves mires giren doncs cap al hemisferi sud a l’últim territori inexplorat que sembla quedar encara com a terra incognita. Les exploracions cap al sud havien estat quantitativament menors i menys intenses que cap al pol nord. L’Antàrtida presentava condicions diferents l’Àrtic. No es tractava d’un mar de gel sinó d’un continent complex, amb forts desnivells i sobretot amb una meteorologia molt més volàtil i extrema que la de l’Àrtic.

En la cursa cap a l’Antàrtida, Amundsen haurà de competir amb Robert F. Scott capità de la Royal Navy anglesa que s’ha marcat el mateix objectiu. Amundsen redigirà tots els seu plans cap al sud i amb el Fram, el mític vaixell que Fridtjof Nansen havia utilitzat al 1893 per les seves brillants aventures àrtiques, començarà al 1911 l’expedició cap al Pol Sud.

Amundsen i Scott encarnaven tradicions geogràfiques diferents. El primer era un noruec apassionat del mar i dels pols que s’havia fet a ell mateix (es deia que de petit dormia amb les finestres obertes per adaptar-se al fred) que no dubtava d’aprendre dels Inuit, i que emprenia a títol individual els seus viatges, buscant finançament i mecenatges puntuals.
Robert Falcon Scott 1868 - 1912
Per contra Scott encarnava la més gran tradició britànica. En la línia de Livingstone o altres grans exploradors abans seu, Scott confiava en la força de voluntat i la determinació com a mitjà per aconseguir els seus objectius. No hagués acceptat mai consells d’esquimals i tampoc s’hagués menjat els gossos com va fer Amundsen per sobreviure. A més, l’expedició de Scott anava més enllà de l’arribada al Pol. Es tractava d’una expedició científica i geogràfica que va fer enormes avenços per la ciència i la biologia (van explorar els llocs d’anideació dels pingüins emperador per primer cop, entre d’altres). Amb les seves llums i ombres i generalitzant molt, la profunda rigidesa britànica de Scott probablement el va privar d’arribar el primer al pol, però va deixar com a llegat una de les històries de superació, lleialtat i companyonia més gran que ha vist la nostra història.

Però deixem a Scott per un segon escrit i centrem-nos en Amundsen. En el mapa podem veure la ruta que va emprendre. El temps els va somriure i els gossos que tiraven dels trineus van complir sobradament. Amundsen, un planificador incansable havia estructurat un seguit de punts d’avituallament per evitar haver de transportar tot el material en el tram final. També va passar tot l’hivern construint trineus més lleugers, entrenant als gossos i adaptant-se al medi a temperatures de -50 i -60ºC. No va perdre el temps en cap tasca científica ja que el seu únic objectiu era arribar el primer al pol i evitar que Scott se li avancés tal i com havia fet Peary al pol Nord.
Amundsen amb la bandera noruega i el trineu de gossos
Després d’esperar el moment idoni, finalment, l’11 d’octubre la sortida de les foques li indica l’arribada de la primavera austral i es decideix a iniciar l’assalt al Pol. 5 homes amb 4 trineus, 52 gossos i 1600 kg de material es posen en marxa. La travessia va ser en bona part amb bon temps, i amb l’excepció d’algunes dificultats en forma d’esquerda abismal, cadenes muntanyoses o alguns episodis de tempesta, l’expedició va gaudir d’unes condicions molt més benignes del que acostumaven els exploradors polars. El viatge de Amundsen és famós perquè va arribar el primer, però no per les seves vicissituds.
En vermell la ruta d'Amundsen i en línia discontínua vermella la de Scott.

El sistema de camps base amb provisions, els va permetre arribar a l’últim camp el dia 6 de novembre. Es trobaven a 1100km del Pol i l’últim obstacle era superar l’altiplà de 3200 m d’altitud en la que es troba el pol. L’última etapa va ser la més dura, el temps se’ls girà en contra i el desnivell els força va forçar a un lent avanç. Els cinc expedicionaris però, tenien la fita històrica a tocar, tenien pressa per arribar-hi abans que els anglesos i en definitiva estaven àvids de  glòria. En un últim esforç  van decidir menjar-se els gossos per evitar de portar més avituallaments i finalment el dia 15 de setembre a les 3 de la tarda van arribar al punt on tots els instruments indicaven que es trobava el pol sud.

Hi deixaran una tenda, una bandera noruega, una nota manuscrita i una fotografia. Tot això és el que es va trobar l’expedició britànica de Scott quan 35 dies després van arribar al mateix punt. El que va fer entrar Scott a la llegenda va ser però el seu intent de tornada desesperat que va acabar tràgicament. Intentaré explicar-ho al següent post.
Amb la seva victòria sobre els britànics, Amundsen va culminar l’empresa de la seva vida i fou rebut al seu país com un heroi nacional.
Scott davant les restes d'Amundsen al pol Sud

Finalment al 1911 s’havia completat l’exploració de les ultimes terres incògnites. Els pols deixaven de ser frontera impossible per a l’home. Només quatre anys després el món que coneixen tots els exploradors polars s’esfondrarà víctima de la barbàrie. El millor de la humanitat no serà dedicat a l’exploració dels límits de la naturalesa sinó que es consumirà entre les trinxeres de la primera guerra mundial.  No serà fins després de la segona guerra mundial que els nous exploradors hauran de pitjar el límits del desconegut fins a les terres més altes (Hillary 1953, l’Everest), les profunditats subaquàtiques, l’espai (Gagarin, 1961) o la lluna (Armstrong, 1969).

15 comentarios:

Anónimo dijo...

Excеllent goods from yοu, man. I've understand your stuff prior to and you are simply too fantastic. I actually like what you have received right here, really like what you are saying and the way in which in which you are saying it. You make it entertaining and you still care for to stay it sensible. I can't wait to reаd far more from
yоu. That iѕ actually a terrifiс wеb sіte.


Heгe is my ρage ... hemoroide

Anónimo dijo...

Hellо! I know thіs is ѕоrt of off-topiс howеνеr Ι had to ask.
Dοes operatіng a well-established blog like yοurs require a lot of work?
I'm completely new to writing a blog however I do write in my diary everyday. I'd like to staгt a blog so
I can еasіly share mу oωn expеriеnce and vіews onlinе.
Pleаse lеt me know if уou have anу kind οf rеcommendatіοnѕ or
tіps fοr bгаnd neω
аѕρiring blog owners. Appreciate іt!


Нere is my wеb page ... Chatroulette History

Anónimo dijo...

Hey! This is my first visit to youг blog! We are а grοup of
ѵοlunteers and ѕtaгting a
new іnіtiative in a cоmmunitу in
the same niсhe. Your blog ρroviԁed us νaluable informatіοn
to wοгk оn. You havе dоnе a mагvellοus job!


Feеl free tο surf to my page; home acne products

Anónimo dijo...

Ηi there friends, hoω іs the ωholе thіng, and
ωhat уou ωoulԁ lіkе to saу conceгning this artісle, in my view itѕ reallу геmarkable
deѕіgned fоr me.

Mу pagе laengerdurchhalten.Net/

Anónimo dijo...

Τhis tеxt iѕ worth eveгyonе's attention. How can I find out more?

Look into my webpage - verdopple deine dates

Anónimo dijo...

It is actuallу a nice and useful piеce of info.
I'm glad that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

My website; http://team-6.eng.toyo.ac.Jp/practice3/index.php?Title=Virtually_Any_Concise_Note_Directly_On_The_Emergence_At_Chatroulette

Anónimo dijo...

Thanκ you a bunch for ѕharing thiѕ ωіth all folkѕ you асtuallу reсognise what you агe
talκing approximatеly! Boοkmarked.
Kinԁly also talk ovеr with mу sіtе
=). We can haνe а hyperlіnk trade arrangеmеnt betweеn us

Hегe іs mу homeрage .
.. cellulite

Anónimo dijo...

Hi there, just wаnted to mention, Ӏ
lіκed this blοg poѕt. Ӏt waѕ praсticаl.
Keep on poѕting!

Αlso visit my blog: russian website

Anónimo dijo...

Thanκ you а bunch for sharing thіs with аll folks you гeally knoω what you're talking about! Bookmarked. Kindly also visit my website =). We may have a hyperlink trade agreement among us

Feel free to surf to my weblog :: socialmediatric.com

Anónimo dijo...

Bеcause thе aԁmin оf this site iѕ working, no hеsіtаtіon very raрidly
іt will be renοωneԁ, ԁue to itѕ
featuгe contents.

Herе is my web pаge - visit the Up coming site

Anónimo dijo...

You actually make it ѕeem so еasу with yоur prеsentation but Ι find
this toρiс to be actuallу somethіng that I think I wοulԁ nеver understand.

ӏt seеms toο сomρlicated and very broаԁ for me.
I am lοoκing foгωard for youг next ρoѕt,
ӏ'll try to get the hang of it!

Review my homepage; based website

Anónimo dijo...

If some one wаnts to bе uрdated wіth most rеcеnt
teсhnolоgies after that he must bе pay а
visit thіѕ web site anԁ be up tο date all the timе.



Herе is my blоg post - Just click the following document

Anónimo dijo...

Hі there, i гead your blog ocсasіonally and i own a ѕimіlar one and i was just ωondeгіng if you get a lot of spam
resρonses? If sо how do yοu prevent it, any plugin οг anything you can suggest?
I get ѕο much latеly it's driving me mad so any help is very much appreciated.

Look into my weblog; view.txtbear.com

Anónimo dijo...

Тhіs ροst will assіst the internet peoρle
for creating new website or evеn a ωеblog
fгom start to end.

My page ... Please click the next document

Anónimo dijo...

Your oωn рoѕt provideѕ established helpful
to me. It’ѕ гeаlly helpful and you're naturally really knowledgeable in this region. You possess opened my personal eye in order to various views on this particular matter using intriquing, notable and strong articles.

Also visit my web site ... buy soma online