martes, 15 de julio de 2008

Inauguració


14 de juliol, un bon dia per començar una nova experiència electronica.

Tal dia com avui, al 1789 començava l'era contemporània amb l'esclat de la revolució francesa i el principi del fi de l'antic règim. Tot i que la revolució es va allargar en el temps, es considera la data d'avui com a simbòlica per ser la data en que els revolucionaris van prendre la Bastilla, la presó reial.

La presa de la Bastilla ha estat magnificada per historiadors romàntics i francesos orgullosos que la descriuen com a un punt culminant de l'agitació popular. La realitat fou ben diferent, la Bastilla era una antiga fortalesa que s'havia convertit en presó "d'alt standing". Els nobles condemnats per el rei tenien cel.les en forma de confortables habitacions i no els faltava de res. Si bé és veritat que també tenia una petita secció destinada als presoners comuns, sembla poc probable que els manifestants –tots d’origen popular- assaltessin la presó per alliberar a uns presoners d’origen noble. La Presa de la Bastilla es dugué a terme en busca d’armes, els pocs guàrdies que la guardaven no van oferir cap tipus de resistència i l’edifici va ser pres amb suma facilitat i amb només un mort. Posteriorment es va agafar l’episodi del 14 de juliol com a símbol de la revolució per el que suposava de desafiament al poder reial.

Curiosament, Lluís XVI ja havia manifestat la seva intenció de demolir l'antiga presó al 1784, quinze anys abans que els revolucionaris li fessin la feina..



1 comentario:

Anónimo dijo...

Eiii m'alegro molt que t'hagis decidit a obrir un blog, com a experiència està bé i n'aprens molt. Hi hauràs dies que no sabràs que escriure i d'altres que tindràs masses coses a dir, és qüestió de saber-se administrar.

T'afegeixo a la llista d'amics amb Blog. A veure si més companys de la universitat s'obren el seu, ara que l'UAB ens dóna aquesta possibilitat (www.blogs.uab.cat).

Benvingut a la blogsfera!!